0 μέλη και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Κι εκτός αυτού, το "φημί" δεν σχηματίζει τύπους στην παθητική φωνή. Άρα, δεν θα μπορούσε ο ομιλητής να χρησιμοποιήσει με παθητική σημασία το ρηματικό επίθετο, εφόσον το ρήμα από το οποίο προέρχεται δεν έχει παθητική φωνή.Γι' αυτό -απ' όσο ξέρω τουλάχιστον- το μόνο ρηματικό επίθετο που σχηματίζει το "φημί" είναι το "φατέον" που χρησιμοποιείται σε απρόσωπη σύνταξη (με ενεργητική σημασία). Δεν υπάρχουν οι τύποι *"φατέος-φατέα-φατέον" της προσωπικής σύνταξης.
ἔπειτα προστάττουσιν αὐτοῖς μὴ κλέπτειν μηδὲ ἁρπάζειν, μὴ βίᾳ εἰς οἰκίαν παριέναι, μὴ παίειν ὃν μὴ δίκαιον, μὴ μοιχεύειν, μὴ ἀπειθεῖν ἄρχοντι, καὶ τἆλλα τὰ τοιαῦτα ὡσαύτως: το τὰ τοιαῦτα είναι σύστοιχο αντικείμενο στο εννοούμενο προστάττουσι και το τἆλλα επιθετικός προσδιορισμός;
Να ρωτήσω και κάτι άλλο, όταν το δέω συντάσσεται με γενική και τελικό απαρέμφατο, μπορούμε να μιλήσουμε για άμεσο και έμμεσο αντικείμενο;
Για το δέω ο Smyth (1397) λέει πως η γενική δηλώνει ποσό. Και είναι αλήθεια πως μόνο ποσοτικές γενικές συνάπτονται μ' αυτό το ρήμα (πολλοῦ, μικροῦ, ὀλίγου, παντός, οὐδενὸς κ.ά.). Αλλά στα ελληνικά Συντακτικά βλέπω πως τέτοια γενική δεν υπάρχει. Αρχικά πάντως αυτή η γενική πρέπει να δήλωνε χωρισμό, απόσταση, και φαίνεται πως περιορίστηκε στην ποσοτική δήλωση της απόστασης.
Δηλαδή, ακόμα και αν μιλήσεις για περίφραση, τι σημασία θα της δώσεις, ώστε να δικαιολογήσεις το τελικό απαρέμφατο ως αντικείμενο σε αιτιατική;
Αν η περίφραση έχει την σημασία του απέχω (πολύ/λίγο) το απαρέμφατο αποκλείεται να αιτιολογηθεί ως αντικείμενο σε γενική;
Στην πρόταση ἔστι δ’ ἐπὶ σοὶ μὴ διαμαρτεῖν τούτων το ἔστι είναι προσωπικό ή απρόσωπο;
Κατά τη γνώμη μου, είναι κάπως ελεύθερη μετάφραση το "απέχω" για το "δέω" (=χρειάζομαι/έχω έλλειψη), για να βασίσεις τη σύνταξή σου σ' αυτήν τη σημασία. Και θα αναγκαστείς να θεωρήσεις επιρρηματικό προσδιορισμό το "πολλού", αν εκλάβεις ως γενική της αφετηρίας/αντικείμενο το απαρέμφατο.
Γιατί θα αναγκαστώ να θεωρήσω επιρρηματικό προσδιορισμό το πολλού; Δεν μπορεί να πάει ως εξής: δέω (=χρειάζομαι) + αντικείμενο το πολλού = χρειάζομαι πολύ (πράγμα; απόσταση; δεν ξέρω ποιο ουσιαστικό εννοείται), άρα απέχω, και το απαρέμφατο αντικείμενο στην περίφραση σε θέση γενικής. Θα μου πεις ότι όλα αυτά είναι αυθαίρετα.
Δεν διαφωνώ ότι η πιο λογική και σωστή εξήγηση είναι ότι το απαρέμφατο είναι του σκοπού/αποτελέσματος, αλλά αν θέλω να δώσω και μια εναλλακτική σύνταξη, η οποία να συμφωνεί με όσα λένε συνήθως οι καθηγητές -και αυτό που λένε είναι ότι το απαρέμφατο είναι τελικό και αντικείμενο, χωρίς όμως να διευκρινίζουν αν είναι αντικείμενο στο ρήμα ή στην περίφραση- πιστεύεις ότι το παραπάνω σκεπτικό μπορεί να έχει κάποια βάση ή το απορρίπτεις εντελώς.
Άσε που δεν έχω καταλάβει γιατί το να πει κάποιος ότι ένα απαρέμφατο εκφράζει σκοπό είναι τόσο κόντρα στο ρεύμα, ενώ είναι πιο ασφαλές να προσπαθούμε μέσω Λαμίας να το βγάλουμε τελικό, μόνο και μόνο επειδή το θεωρούμε πιο συνηθισμένο στη σύνταξη.