0 μέλη και 10 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
εἰ πάντες ἤθελον οἱ παιδεύειν ἐπιχειροῦντες ἀληθῆ λέγειν, καὶ μὴ μείζους ποιεῖσθαι τὰς ὑποσχέσεις ὧν ἔμελλον ἐπιτελεῖν, οὐκ ἂν κακῶς ἤκουον ὑπὸ τῶν ἰδιωτῶν:τι είναι το μείζους;
Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε το ποιεῖσθαι τὰς ὑποσχέσεις περίφραση (= ὑπισχοῦμαι) και το μείζους σύστοιχο αντικείμενο σε αυτήν;
ἀλλ' ἡμῖν ἐνδείξασθαι βουλόμενος ὅτι τοῖς ἀνθρώποις ἓν τοῦτο τῶν ἀδυνάτων ἐστίν: η δοτική προσωπική είναι της αναφοράς ή αντιχαριστική;
Το μείζους θα το έθετα κατηγορούμενο στο τὰς ὑποσχέσεις μέσω του ποιεῖσθαι, τηρώντας τον κανόνα
Κατηγορούμενο αντικειμένου.
Δεν καταλαβαίνω όμως για ποιον λόγο πρέπει εδώ το ποιῶ να είναι οπωσδήποτε συνδετικό.Με το μείζους κατηγορούμενο η φράση «μείζους ποιώ τας υποσχέσεις» πρέπει να σημαίνει «καθιστώ τις υποσχέσεις μεγαλύτερες», και αυτό δεν μου ταιριάζει. Εδώ το νόημα νομίζω ότι είναι «οι υποσχέσεις, όταν τις δίνω, είναι μεγαλύτερες από αυτές που πρόκειται να εκπληρώσω», και αυτή ακριβώς η παροδική ιδιότητα, που διαρκεί όσο η πράξη του ρήματος, είναι χαρακτηριστικό του κατηγορηματικού προσδιορισμού.
Δεν ξέρω... Σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω έχω μεγάλο πρόβλημα με την διάκριση του κατηγορουμένου του αντικειμένου από τον κατηγορηματικό προσδιορισμό...
Δεν ξέρω... Σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω έχω μεγάλο πρόβλημα με την διάκριση του κατηγορουμένου του αντικειμένου από τον κατηγορηματικό προσδιορισμό, παρόλο που η apri πέρυσι προσπάθησε να μου το εξηγήσει.
Το "ων" αναφέρεται στα έργα που θα επιτελέσει το μέλλον. Συγκρίνονται οι (μεγάλες) τωρινές υποσχέσεις με τα (μικρά) μελλοντικά έργα και λέει να μην καθιστά τις υποσχέσεις μεγαλύτερες από όσα θα επιτελέσει στο μέλλον.
Αν λάβεις υπ' όψιν τα ρήματα που δέχονται κατηγορούμενο στο αντικείμενο ίσως να μην τα μπερδεύεις.Αντικείμενο σε αιτιατική και αιτιατική από τις οποίες η μία είναι κατηγορούμενο της άλλης παίρνουν οι εξής κατηγορίες ρημάτων...
Εγώ έκανα άλλη σύνταξη: τὰ ἰσχυρότατα (Υ) ὑμῶν (γεν. κτητ.) ἐλπιζόμενα (αιτιολ. μτχ.) μέλλεται = τα πιο ισχυρά στηρίγματά σας, επειδή ελπίζονται (δηλ. βασίζονται στην ελπίδα), ανήκουν στο μέλλον.
Όλη η πρόταση είναι: "ὑμῶν τὰ μὲν ἰσχυρότατα ἐλπιζόμενα μέλλεται, τὰ δ᾽ ὑπάρχοντα βραχέα πρὸς τὰ ἤδη ἀντιτεταγμένα περιγίγνεσθαι."Το β' σκέλος της αντίθεσης είναι σίγουρα το "τα δε υπάρχοντα". Δεν είναι πιο λογικό το α' σκέλος να είναι "τα ελπιζόμενα" και όχι "τα ισχυρότατα"; Έτσι έχουμε την αντίθεση "προσδοκώμενα VS υπάρχοντα".Κατά τα άλλα, το νόημα πάνω-κάτω αυτό που γράφεις είναι. Θεωρώ πιο πιθανή όμως τη σύνταξη της dwrina λόγω της παραπάνω ένστασης.