0 μέλη και 14 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εγώ δεν βλέπω διαφορά για τη δοτική ανάμεσα σ' αυτά τα δύο παραδείγματα· και στο παράδειγμα από τον Θουκυδίδη η δοτική είναι της αναφοράς στο ἐλεύθεροι.
Μήπως γνωρίζεις αν η δοτική (τῷ) ὀνόματι σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να δηλώνει ως επιρρηματικός προσδιορισμός τρόπο;
ὀνόματι ἐννόμῳ ξυμμαχίας under the pretence . . , Th.4.60;
Ο Classen λαμβάνει το ὑπηκόους ως κατηγορούμενο του αποτελέσματος (Prädicat des Effectes, έτσι το γράφει) και το συγκρίνει με επίθετα όπως ἱκανὸν ή μέγα συντασσόμενα με το ρήμα αἴρω. Ωστόσο, εγώ δεν βλέπω λογικές συγγένειες ανάμεσα στο αἴρω και στο μέσο περιποιητικό προσποιοῦμαι, με την έννοια ότι το πρώτο εκφράζει μεταβολή/εξέλιξη, το δεύτερο όχι. Θα θεωρούσα λοιπόν το ὑπηκόους απλό κατηγορούμενο του αντικειμένου.
Το κατηγορούμενο του αποτελέσματος, τώρα που το ακούω, δεν μου φαίνεται παράλογο. Το να γίνει μια πόλη υποτελής σε κάποια άλλη, το να αποκτήσει ή να κερδίσει κάποιος κάτι πολλές φορές δεν προϋποθέτουν μια εξελικτική διαδικασία;
Από την άλλη, γίνεται να θεωρήσουμε τα επίθετα απλά κατηγορούμενα χωρίς να δώσουμε στο προσποιοῦμαι τη σημασία «κάνω»;