*

Αποστολέας Θέμα: Λατινικά Γ' Λυκείου  (Αναγνώστηκε 773601 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« Απάντηση #70 στις: Μαΐου 27, 2009, 05:04:29 pm »
η μεταφορα του λατινικου κειμενου οπως και καθε ξενογλωσσου κειμενου στη νεα ελληνικη βοηθα στην βελτιωση και της γλωσσας, δουλευει η σκεψη εκεινη τη στιγμη...
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 18:16:34 »

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #71 στις: Μαΐου 27, 2009, 05:05:50 pm »
Ρε συ Μάρκο, με παρεξήγησες μάλλον. Εγώ δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να σε προσβάλλω ???
Χαριτολογώντας τα είπα όλα αυτά και νομίζω φαινόταν και από το ύφος που έγραφα.
Αν σε πείραξε, συγγνώμη.

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #72 στις: Μαΐου 27, 2009, 05:20:12 pm »
Κανείς δεν υποχρεώνει τα παιδιά να επιλέξουν  Λατινικά.... τα διδάσκονται στην κατεύθυνση....Όποιος θέλει επιλέγει τη Θεωρητική.Νομίζω ένας μαθητής που επιλέγει να σπουδάσει ανθρωπιστικές επιστήμες οφείλει να γνωρίζει Λατινικά κ γενικότερα για τους  άνθρωπους που ασχολούνται με τις ξένες γλώσσες ,η συνδρομή των Λατινικών είναι ανεκτίμητη.Δε θα επιχειρήσω την ανάλυση της σκέψης μου ,γιατί θα γράφω μέχρι αύριο.Η ελληνική γλώσσα πήρε κ έδωσε πολλά στα Λατινικά.Δάνεια ,αντιδάνεια,ιδέες,ειδικό λεξιλόγιο για πολλές επιστήμες.Κ γενικότερα ένας μορφωμένος ανθρωπιστής είθισται να γνωρίζει Λατινικά.Όσο για τις μετατροπές κ τις περίπλοκες ασκήσεις , να πω ότι υπάρχουν σε όλα τα μαθήματα για την όξυνση της σκέψης κ  στα γλωσσικά για την κατανόηση της δομής της γλώσσας .

+++++++++++++++++++++++++  ::)
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος despoina25

• Συνδρομητής
  • Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #73 στις: Μαΐου 27, 2009, 06:10:56 pm »
η μεταφορα του λατινικου κειμενου οπως και καθε ξενογλωσσου κειμενου στη νεα ελληνικη βοηθα στην βελτιωση και της γλωσσας, δουλευει η σκεψη εκεινη τη στιγμη...

Συμφωνώ με την εισαγωγή αγνώστου (έστω και αν πιάνει 10 μονάδες στα 100), αρκεί, όπως είπες και πριν, να βασίζεται στο λεξιλόγιο που τα παιδιά ήδη κατέχουν.
    Πράγματι τα Λατινικά, μολονότι είναι ένα μάθημα προβλέψιμο, είναι αρκετά βαρετό για την πλειοψηφία των παιδιών. Αυτό που πιστεύω ότι λείπει είναι το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο όλων αυτών των κειμένων. Τα παιδιά δεν έχουν ιδέα για το ποιοι ήταν οι λατίνοι, ο πολιτισμός τους κτλ. Εγώ πιστεύω πως θα 'πρεπε στη β'λυκείου το μάθημα να δυσκολέψει λίγο, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν τις βάσεις στη γραμματική, το συντακτικό και το λεξιλόγιο σε μία χρονιά και στη γ'λυκείου να έρχονται σε επαφή με αποσπάσματα πιο "σοβαρών" κειμένων (φιλοσοφικών, ιστορικών), τα οποία θα αναλύουν και ερμηνευτικά. Δε λέω ξαφνικά τα 25 κείμενα να γίνουν 200, αλλά και αυτή  η συνήθεια του να μαθαίνουν απ 'έξω 25  μεταφράσεις νομίζω ότι ενισχύεται με το υπάρχον σύστημα (άσχετα αν εμείς τονίζουμε ότι είναι λάθος).

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 18:16:34 »

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #74 στις: Μαΐου 27, 2009, 06:20:32 pm »
Η εισαγωγή άγνωστου κειμένου στα Λατινικά έχει συζητηθεί εκτενώς κι εδώ: http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=11395.0
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος teleman

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #75 στις: Μαΐου 27, 2009, 07:17:37 pm »
Τι βατά; Τα θέματα ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών!!!

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #76 στις: Μαΐου 27, 2009, 07:33:34 pm »
Όσον αφορά στο θέμα "κατάργηση ή όχι των Λατινικών στη βθμια εκπαίδευση" , θεωρώ ότι πρέπει να μείνουν. Δεν είναι δυνατόν φοιτητές του πρώτου έτους της φιλοσοφικής να μην έχουν έρθει σε καμία επαφή με το μάθημα και να μαθαίνουν τα βασικά (κλίσεις,αντωνυμίες ,το sum κλπ.) στο Πανεπιστήμιο.
Για το αν πρέπει να εισαχθεί άγνωστο κείμενο, νομίζω ότι δεν είναι το σημαντικότερο ζήτημα . Φτάνει να διδάσκονται καλά τα ήδη υπάρχοντα κείμενα και ει δυνατόν να μπει και κανένα καινούργιο.
Πρέπει όμως  τα Λατινικά να γίνουν υποχρεωτικό μάθημα στις σχολές που βγάζουν φιλολόγους. Δεν γνωρίζω πώς έχει η κατάσταση στη Φιλοσοφική αυτή τη στιγμή ,  όταν όμως ήμουν εγώ φοιτητής στο ΦΠΨ (σχεδόν 2 δεκαετίες έχουν περάσει) , από το οποίο και αποφοίτησα , δεν ήταν υποχρεωτικό το μάθημα . Αφού λοιπόν καλείσαι να το διδάξεις σε επίπεδο κατεύθυνσης,  δεν μπορεί να έχεις ασχοληθεί με αυτό  μόνο σε επίπεδο σχολείου, χρειάζεται και κάτι επιπλέον.

Αποσυνδεδεμένος SKANDALO

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #77 στις: Μαΐου 27, 2009, 07:34:59 pm »
Παιδιά καλησπέρας σας...
Σήμερα έδωσα το τελευταίο μάθημα και περιττό να σας πω ότι μου φάνηκε πάρα πολύ εύκολο,αναμενόμενο κλπ.
et in Arcadia ego...

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #78 στις: Μαΐου 27, 2009, 07:37:32 pm »
Δεν υπάρχει η επιλογή  "διαγραφή μηνύματος" ; Έγραψα κάτι κατά λάθος και δεν μπορώ να το διαγράψω, αναγκάστηκα έτσι να το τροποποιήσω.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 27, 2009, 07:48:55 pm από syrrahm »

Αποσυνδεδεμένος VITA

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #79 στις: Μαΐου 27, 2009, 09:45:38 pm »
οι καλά προετοιμασμένοι άνετα αγγίζουν 19 ή ακόμη και 20...οι μονάδες ήταν επιμερισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε δεν έχανες πολλά μόρια κι αν ακόμη κάτι μπέρδευες.

Αποσυνδεδεμένος daffyduck

• Έμπειρο μέλος
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #80 στις: Μαΐου 27, 2009, 10:50:29 pm »
Μάλλον αστειεύονται όσοι μιλάνε περί δυσκολίας, έτσι; Τί ακριβώς ήταν το δύσκολο; Η αναγνώριση μιας δευτερεύουσας αναφορικής, η εκφορά του β' όρου σύγκρισης ή ο πλάγιος λόγος με εξάρτηση απο αρκτικό χρόνο κιόλας!!! Δηλαδή έλεος!!! Αν ήθελαν να τους ζορίσουν (λίγο), θα είχαν βάλει κάτι από τον πλαγιωμένο υποθετικό λόγο του κειμένου 25 (nisi vos ipsi patriae consulueritis...κλπ). Αυτό έβγαζε 1-2 θεματάκια κάπως πιο αυξημένης δυσκολίας, (να τον αναγνωρίσουν/μετατρέψουν σε ευθύ/μετατρέψουν σε άλλα είδη),  που και πάλι πιστεύω ότι όλοι τα έχουμε εξαντλήσει στην τάξη όταν κάνουμε το 25!

Το μόνο που ήταν κάπως "περίεργο" ήταν η μετατροπή με το ubi, που και πάλι ήταν πολύ απλή όμως και σιγά τα 2 μόρια στο κάτω κάτω (ας χάσουν μόνο αυτά...)
Μην περιμένεις να δεις, για να πιστέψεις...Πίστεψε, και θα δεις!

Αποσυνδεδεμένος despoina25

• Συνδρομητής
  • Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #81 στις: Μαΐου 27, 2009, 11:37:55 pm »

Πρέπει όμως  τα Λατινικά να γίνουν υποχρεωτικό μάθημα στις σχολές που βγάζουν φιλολόγους. Δεν γνωρίζω πώς έχει η κατάσταση στη Φιλοσοφική αυτή τη στιγμή ,  όταν όμως ήμουν εγώ φοιτητής στο ΦΠΨ (σχεδόν 2 δεκαετίες έχουν περάσει) , από το οποίο και αποφοίτησα , δεν ήταν υποχρεωτικό το μάθημα . Αφού λοιπόν καλείσαι να το διδάξεις σε επίπεδο κατεύθυνσης,  δεν μπορεί να έχεις ασχοληθεί με αυτό  μόνο σε επίπεδο σχολείου, χρειάζεται και κάτι επιπλέον.

Στο Ιστορικό του Απθ πάντως (νομίζω και στην Κομοτηνή) τα λατινικά είναι υποχρεωτικά.

Αποσυνδεδεμένος maria kyr

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #82 στις: Μαΐου 28, 2009, 12:31:22 am »
Καλησπερα.Στο φιλολογικο ειναι υποχρεωτικο μαθημα τα λατινικα. Αν μαλιστα καποιος ακουλουθησει την κλασικη κατευθυνση και οχι την γλωσσολογικη, εχει ακομη περισσοτερα. Το θεμα ειναι οτι δεν εχουν καμια σχεση με του σχολειου και δεν μαθαινεις τιποτα περισσοτερο. Κικερωνα καναμε, Ορατιο, αγνωστο και αντιστροφο.. Καμια ουσια ομως. Αλλα και κανενα μαθημα στην σχολη δεν σου προσφερει τιποτα σε επιπεδο σχολειου.

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #83 στις: Μαΐου 28, 2009, 09:12:52 am »
Ρε συ Μάρκο, με παρεξήγησες μάλλον. Εγώ δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να σε προσβάλλω ???
Χαριτολογώντας τα είπα όλα αυτά και νομίζω φαινόταν και από το ύφος που έγραφα.
Αν σε πείραξε, συγγνώμη.

μη ζητας συγγνωμη. εγω το πηρα "καπως" και θελω εγω να ζητησω συγγνωμη οχι μονο απο σενα αλλα και απ ολο το φορουμ γιατι ειπα προσωπικα πραγματα που δεν αφορουν κανεναν και που παραφερθηκα γιατι δεν συνηθιζω να μιλω για τον ευατο μου δημοσιως (περα απο τη πλακα που καποιες φορες κανω).

Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182666
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 671
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144