Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - Scout

Σελίδες: 123 ... 52
1
Για τα άλλα, όμως, φταίμε κι εμείς -που συγχέουμε το αίτημα για οριζόντια, λαϊκή εκπαίδευση για όλους/ες με το μπάτε-σκύλοι-αλέστε και "κρίμα είναι το παιδί"- λες και δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτός που έχει λεφτά θα το στείλει το παιδί κάπου όπου θα μάθει, την ίδια στιγμή που το άλλο παιδί, το χωρίς λεφτά και άρα χωρίς πολιτισμικό κεφάλαιο, θα "διασκεδάζει" στην τάξη με τάχα μου διάδραση και βιωματικές (να τις κάνει ο πανάγαθος) δραστηριότητες, μένοντας δηλαδή ακαλλιέργητο/αμόρφωτο. Τα τελευταία χρόνια στο σχολείο φυτεύουμε λαχανόκηπους, φτιάχνουμε κολλάζ, συμμετέχουμε σε τουρνουά, καθαρίζουμε παραλίες, ζωγραφίζουμε τοπία στους τοίχους, εκδίδουμε εφημερίδες, επισκεπτόμαστε θέατρα/σινεμά/μουσεία χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Και την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε όχι να γράψουμε, αλλά ούτε καν να διατυπώσουμε μια στοιχειώδη σκέψη που να έχει αρχή-μέση-τέλος (όχι και τόσο άσχετο: όσο εμείς ασχολούμαστε με αυτά, στη διπλανή γειτονιά/χωριό, η χρυσή αυγή οργανώνει ομάδες μαθητών και κάνει απογευματινά "μαθήματα")

Πόσο δίκιο έχετε στα παραπάνω... Μια μικρή ένσταση έχω μόνο και παρακαλώ για μια διευκρίνιση: όταν αντιδιαστέλλετε το ταξικό δίπολο "ο φτωχός μαθητής που δεν μαθαίνει αλλά διασκεδάζει στην τάξη με ανούσιες δραστηριότητες και ο πλούσιος μαθητής που τον στέλνει ο μπαμπάς κάπου όπου θα μάθει", εννοείτε ότι στα ιδιωτικά μαθαίνεις οπωσδήποτε; Μήπως δεν είναι έτσι; Αν δεν σου κόβει το νιονιό, δεν πρόκειται να σε μάθει τίποτα το ιδιωτικό σχολείο, απλώς ο μπαμπάς θα "αγοράσει" από εκεί τους βαθμούς που απαιτούνται για να πάρεις ένα "ευπαρουσίαστο" απολυτήριο.

Κατά τα λοιπά, και όσον αφορά στην υποκατάσταση της γνώσης από δραστηριότητες, δυστυχώς το γαϊτανάκι έχει πολλούς εμπλεκόμενους: υπουργείο, δημοσιοσχεσίτες διευθυντές, εκπαιδευτικούς που βολεύονται με το "τόσο, όσο", μαθητές (φυσικά), αλλά και γονείς: σκεφτείτε πόσοι γονείς έχουν πέσει θύματα της παιδαγωγικής "μόδας" που θέλει τα βιωματικά ερεθίσματα να είναι σημαντικότερα από τη γνώση, γιατί έτσι τούς "εκπαίδευσαν" κι αυτούς (ως γονείς) όσα βλέπουν και διαβάζουν στα σόσιαλ. Ξέρετε πόσοι αποθεώνουν ένα σχολείο μόνο και μόνο επειδή προσφέρει πολύ "φαίνεσθαι" και θα έχουν κι εκείνοι να κομπάζουν στις παρέες τους ότι "στέλνουμε το παιδί ένα δημόσιο σχολείο που είναι σαν ιδιωτικό";

2
Σχολική ζώνη / Άρση Μονιμότητος
« στις: Ιουνίου 12, 2025, 01:07:40 am »
ο τροπος αυτος, περιλαμβανει και τους εναπομειναντες βουλευτες των "σπαρτιατων", και βουλευτες αλλων κομματων που στμφωνουν με την εν λογω Συνταγματικη αλλαγη

Δε νομίζω να είχε κανείς την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος είναι διαχρονικά ο πραγματικός ρόλος της ακροδεξιάς. Ξερνοβολάει μίσος στον φτωχό -αυτόν που δεν είναι τόσο «καταφερτζής», όπως είπαμε και σε άλλο νήμα- και γλείφει τις μπότες τού οικονομικά ισχυρού. Πάντα, μα πάντα, η ακροδεξιά είναι γνήσιος εκφραστής και πιστός υπηρέτης των πιο χαμερπών ενστίκτων του κάθε κυρ-Παντελή υπηκόου. Το βλέπουμε άλλωστε και στην «ευρωπαϊκή» Ουγγαρία, όπου το καθεστώς Ορμπάν πουλάει «αντίσταση» στο μεταναστευτικό, αλλά κάθεται σούζα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Έτσι κι εδώ στο συγκεκριμένο ζήτημα: αφού τα δικά μας οικονομικά συμφέροντα θέλουν τον δημόσιο λειτουργό άθυρμα και αναλώσιμο, βρήκαν στο πρόσωπο της ακροδεξιάς τον συνήθη πρόθυμο φορέα για να τους κάνει το απαραίτητο lip service.

3
Σχολική ζώνη / Άρση Μονιμότητος
« στις: Ιουνίου 12, 2025, 12:35:03 am »
ας ενημερώνουμε με την αλήθεια που γνωρίζουμε εκ των έσω όπως μπορούμε, όσους μπορούμε. Εμείς είμαστε οι πολλοί, όχι αυτοί.

Κατ’ αρχάς, συμφωνώ με όλα όσα γράψατε στο μήνυμά σας. Αναφορικά όμως με το παραπάνω απόσπασμα, θα σας πω ότι ο κόσμος πια δεν ακούει. Δεν θέλει καν να ακούσει, γιατί έτσι τον «εκπαίδευσαν». Ο κοινωνικός αυτοματισμός και ο κατσικογειτονισμός άπλωσε ρίζωμα από το 2010 και μετά, και το παράδοξο είναι ότι θεριεύει σήμερα, που υποτίθεται ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια» και «έχουμε πάλι ανάπτυξη». Όσο κι αν μιλήσεις, ό,τι κι αν πεις, όσα επιχειρήματα κι αν παραθέσεις, η -συνήθως ανομολόγητη- κατακλείδα είναι το πολύ απλό και απολύτως χυδαίο «γιατί αυτός και όχι εγώ». Και κάπου εκεί νομίζω ότι τίθεται ένα τέρμα στη συζήτηση (αν άρχισε κιόλας ποτέ).

4
Αυτό είναι μεγάλος ισοπεδωτισμος. Δεν ντύνονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, δεν φέρονται με τον ίδιο τρόπο, δεν έχουν τις ίδιες ελαφρώς ή τελείως παραβατικές συνήθειες. Υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν διαφορετικά από τον συρμό, που ασχολούνται και με άλλα πράγματα πέρα από το blockbusters, δεν ντύνονται όλα τα αγόρια σαν τάγματα εφόδου ούτε όλα τα κορίτσια σαν να βγήκαν έξω με τα εσώρουχα. Και όσοι έχετε παιδιά δικά σας θεωρώ αυτονόητο ότι δεν θα είναι έτσι, όπως δεν είναι έτσι και τα παιδιά ακόμα και των πιο χαμηλού επιπέδου συναδέλφων μου.

Η αίσθηση του "ανήκειν" είναι ακατανίκητη σε αυτές τις ηλικίες, είμαι σίγουρος πως το γνωρίζετε. Οι έφηβοι, ακόμα και όσοι δέχονται -ή και προτιμούν να έχουν- διαφορετικά ερεθίσματα από τα οικογενειακά τους περιβάλλοντα, προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί ή "δημοφιλείς" θα ψάξουν να βρουν τους "ελάχιστους κοινούς τόπους" για να αλληλεπιδράσουν με τις παρέες τους και θα προτιμήσουν να μη συζητήσουν αυτό που στην ομήγυρη θα θεωρηθεί "βαρετό" ή "σπασικλακίστικο", έστω κι αν ενδιαφέρει ή αν συνάρπασε τους ίδιους. Και πρόκειται για μια σχεδόν "αυτόματη" διαδικασία φιλτραρίσματος, αν δεν θέλουν να καταλήξουν απομονωμένοι.

Θυμάμαι που έχετε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ότι βλέπετε κάποια, ελάχιστα, παιδιά στο σχολείο, τα οποία δείχνουν να ασφυκτιούν μέσα στο γενικότερα χαμηλό πολιτισμικό και αξιακό επίπεδο του περίγυρού τους. Μολονότι κατανοώ και φυσικά αποδέχομαι ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, δεν το θεωρώ θαρραλέα αντιμετώπιση της ζωής. Τα παιδιά αυτά μάλλον δεν έχουν ενδυναμωθεί επαρκώς από τις οικογένειές τους ώστε να μη ντρέπονται για τις επιλογές τους, αλλά ούτε και καθοδηγηθεί προς μια πιο προσαρμοστική κατεύθυνση συνύπαρξης. Γι' αυτό σας λέω ότι το να βάζουμε τα παιδιά μας από την έκτη δημοτικού στο τρόκολο των ανταγωνιστικών εξετάσεων για εισαγωγή σε ένα πρότυπο σχολείο, μόνο και μόνο επειδή εκεί θεωρούμε ότι "θα βρουν παιδιά του επιπέδου τους" -ή, ακόμα χειρότερα, "του επιπέδου μας"-, μάλλον κακό τους κάνουμε παρά καλό. Θα γίνουν μόνο "του σαλονιού" και όχι και "του λιμανιού".

5
Εξαρτάται για τι ταινίες και τι μουσική μιλάμε. Δεν περιμενω ότι παιδιά Λυκείου που κάνουν κλασική μουσική θα συζητάνε για την τελευταία ηχογράφηση από το Καλώς Συγκερασμενο Κλειδοκύμβαλο ή τις ταινιεσ του Κουροσάβα.

Για τις ταινίες που βλέπουν στις mainstream πλατφόρμες ή στα multiplex μιλάμε. Δηλαδή για blockbusters. Έχοντας πλέον τόση πληθώρα επιλογών κυριολεκτικά στο τηλεκοντρόλ, αυτά βλέπουν ΟΛΟΙ. Κουροσάβα και Αγγελόπουλο δεν θα καθίσουν να δουν ποτέ, μην αυταπατάσθε. Ούτε από περιέργεια. Παρά μόνον όσοι φοιτήσουν σε κάποιο τμήμα Θεατρικών Σπουδών.


Παράθεση
Σίγουρα πάντως δεν θα συζητάνε για τον εκάστοτε youtuber ή το τι «αξιοθέατα» έχουν τα Σεπόλια και το Μενιδι ή πού μπορείς να αγοράσεις μπλούζες που μοιάζουν με σουτιέν και σορτς που μοιάζουν με βρακιά.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η θεματολογία αυτή απουσιάζει πλήρως από τις συζητήσεις μεταξύ παιδιών των λεγόμενων "καλών οικογενιών";

6
Κρίνοντας όμως από τους μαθητες μου που έχουν κάποια ενδιαφέροντα πέραν του συρμού (ασχέτως αν είναι καλοί μαθητες), ναι συζητάνε και για ταινίες και για μουσικές και για gaming (ψαγμένο, οχι αυτό που παίζουν όλοι) και για βιβλία.

Μα, αυτό προσπαθώ να σας πω. Ότι, δηλαδή, αυτά είναι τα ενδιαφέροντα του συρμού (ταινίες, αθλητισμός, βιντεοπαιχνίδια, δευτερευόντως μουσική), ακόμα και σε παρέες τις οποίες απαρτίζουν παιδιά με πλουσιότερα ερεθίσματα. Ο μεγάλος μου γιος πήγε πέρσι μια εκπαιδευτική/ενημερωτική επίσκεψη (όχι με το σχολείο του) στο ευρωκοινοβούλιο και ο μικρός φέτος συμμετείχε σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στην Εσθονία. Πέραν μιας απλής αναφοράς στις παρέες τους, νομίζετε ότι ερωτήθηκαν περαιτέρω, ή ότι πήραν την πρωτοβουλία να πουν οι ίδιοι -χωρίς να κομπάσουν- πολλές λεπτομέρειες, ακόμα και σε ανάλογου επιπέδου φίλους και συμμαθητές τους; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. "Κάτω απ' τα ραντάρ" περνάνε αυτά στις παρέες των παιδιών, πιστέψτε με.

7
ανάγκη να έχει φίλους των οποίων οι γονείς έχουν πρότυπα ανάλογα με τα δικά μου.

Επειδή είπατε ότι έχετε παιδί στην α/θμια εκπαίδευση, παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω την εμπειρία από τα δικά μου που είναι στη β/θμια.

Πιστεύετε σοβαρά, ότι όλα αυτά τα ερεθίσματα που δίνουμε στα παιδιά μας (θέατρα, μουσεία, άτυπη εκπαίδευση, άλλα πολιτισμικά και επιστημονικά ερεθίσματα), τα συζητούν με τους φίλους τους, ακόμα κι αν αυτοί προέρχονται από ανάλογα περιβάλλοντα και έχουν εξίσου λάβει πλούσια ερεθίσματα από μικρά; Ότι ανταλλάσσουν απόψεις και ότι μεταλαμπαδεύουν εμπειρίες μεταξύ τους; Σας πληροφορώ ότι την ανταλλαγή/μεταλαμπάδευση εμπειριών την έχουν χεσμένη -παρακαλώ συγχωρήστε μου τη vulgaire έκφραση, θέλω απλώς να γίνω εύγλωττος σε ό,τι ισχυρίζομαι-, και μάλλον την εκλαμβάνουν ως επίδειξη -και, για να μην τα πουν οι άλλοι "ψώνια", την αποφεύγουν. Όλα αυτά τα ερεθίσματα που τους παρέχουμε, λοιπόν, θεωρήστε τα απλώς και μόνο ως μια καλή επένδυση για το υπόβαθρό τους και τίποτε παραπάνω. Με τους φίλους τους, θα αναφέρουν "τηλεγραφικά" την τελευταία εμπειρία που είχαν, και όλος ο υπόλοιπος χρόνος συναναστροφής θα αναλωθεί στα παρεΐστικα τετριμμένα που πάντα υπήρχαν, και που απλώς εμπλουτίζονται/ανανεώνονται ανάλογα με τους καιρούς.


Παράθεση
Κάστες υπάρχουν παντού. Στην επαρχία όπου ζω, ως ξένη, είμαι εκτός κάστας. Και μπορεί υποκριτικά η δουλειά μου να έχει ένα κάποιο κυρος γιατί η κοινωνία έχει συντηρητικά κατάλοιπα, όμως ουσιαστικά είμαι ένας μίζερος δημόσιος υπάλληλος που ζει μόνο απ τον μισθό του, σε νοικιασμένο μικρο σπίτι, με παλιό αυτοκίνητο, παλιό κινητό, που δεν μπορεί να κάνει κάθε χρόνο ταξίδια στο εξωτερικό όπως ο τελευταίος βλάχος εδώ πέρα, και το βασικότερο απ όλα, δεν ανήκω στις παλιές σωστές οικογένειες του νησιού, δεν είμαι κάποια, δεν έχω δεσμούς με την
τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους ισχυρούς παράγοντες, και αν το παιδί μου θα ήθελε να εργαστεί εδώ και να προχωρήσει με την αξία του, απλα δεν θα μπορούσε.  Οπότε, ξέρω καλά από κάστες.

Και πρέπει, δηλαδή, να "εκπαιδεύσουμε" και τα παιδιά μας να ζήσουν και να ενστερνιστούν κι εκείνα αυτό το δεδομένο;

8
η αριστεία σήμερα λειτουργεί και ως αφήγημα διάσωσης της αξιοσύνης, όταν η αξιοκρατία καταρρέει.

Αχ, μη με τσιγκλάτε, γιατί θα σας απαντήσω με ένα βροντώδες "Ε, ΚΑΙ;", και θα με παρεξηγήσετε...

Ποιο το νόημα της "διάσωσης της αξιοσύνης" που -κατά τεκμήριο- προκύπτει μέσα από ένα πρότυπο σχολείο, όταν δεν έχει κάποιο μελλοντικό αντίκρυσμα στη ζωή; Τι να την κάνω μια "φωτογραφία της στιγμής" (έστω εξαετούς διάρκειας) αν αυτή δεν είναι να με πάει κάπου; Άρα, μήπως είναι περισσότερο θέμα "απελπισίας και παραμυθιάσματος των γονέων", παρά θέμα ουσίας;

9
Αυτό θεωρείς ότι δεν είναι σημαντικό κίνητρο;
Αη το παιδί σου μεγαλώνει με 2 γλώσσες, μουσικό οργανο ή κάτι άλλο καλλιτεχνικο, αν το πας στο θέατρο και σε μουσεία, δεν θες να έχει συμμαθητές και κοινά ενδιαφέροντα;

Αν φτάσουμε στο σημείο να θεωρούμε αυτό ως σημαντικό κίνητρο, ζήτω που καήκαμε.

Θεωρώ παραγωγικότερο, και κυρίως θεωρώ ότι είναι προς ενδυνάμωση του παιδιού (ψυχική, νοητική, συναισθηματική) να έχει προσλαμβάνουσες από όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση. Και κυρίως θεωρώ ευθύνη του γονιού να το έχει θωρακίσει "από κούνια" με ερεθίσματα, αρχές και αξίες τέτοια, που να του δίνουν την κριτική ικανότητα να επιλέξει με ποιους θα κάνει περισσότερη παρέα, χωρίς να είναι ούτε φτερό στον άνεμο των επιδράσεων από τα σόσιαλ, ούτε κλεισμένο σε μια γυάλα υπερβαρικού οξυγόνου.

Διαφορετικά, στο τέλος της ημέρας θα εκφυλιστεί αυτή η επιλογή σε "stock option" μελλοντικής συμμετοχής στους συλλόγους αποφοίτων του τάδε προτύπου / πειραματικού / ακριβού ιδιωτικού, οι οποίοι έχουν λειτουργία και χαρακτηριστικά "κάστας". Αυτό θα θέλατε για το παιδί σας;

10
Αν ζεις σε πόλη κ εχεις μια τετοια μόρφωση και ένα υστέρημα ή περίσσευμα για να προετοιμάσεις το παιδί σου για πρότυπο, ή αν η οικογένεια έχει το πολιτισμικό, μορφωτικό και κοινωνικό κεφάλαιο για να επιδιώξει ένα πρότυπο, δεν θεωρείς τις σπουδές κοινωνική κινητικότητα. Τις θεωρείς απλα αυτονόητες.

Άρα, τι; Επιλέγω/επιδιώκω να εισαχθούν τα παιδιά μου σε πρότυπο, για να τα διαχωρίσω/"προστατεύσω" από την "πλέμπα" των υπολοίπων σχολείων;

(Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: δεν καταφέρομαι εναντίον των προτύπων σχολείων. Θα ήταν οξύμωρο, αφού κι εγώ τέτοιο σχολείο έχω τελειώσει, έχοντας μάλιστα εισαχθεί με εξετάσεις τω καιρώ εκείνω...)

11
Οι γονείς προσδοκούν να δώσουν στο παιδί τους συμβολικά και πραγματικά εφόδια που το διαφοροποιούν από τη "γενική μετριότητα" και εκεί η αριστεία γίνεται προστατευτικό δίχτυ, ένα σήμα ποιότητας σε μια κοινωνία όπου οι δομές αξιολόγησης έχουν απαξιωθεί. Ένα καταφύγιο αξιοκρατίας για όσους νιώθουν ότι το σύστημα δεν εγγυάται τίποτα.

Η θρυλούμενη "αριστεία" των προτύπων, υπαρκτή ή επιφαινόμενη, δεν μπορεί να υφίσταται per se, αλλά αποτελεί την αφετηρία ενός "οδικού χάρτη" ο οποίος κάπου θα πρέπει να οδηγεί. Αν η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει πλέον απαξιωθεί και δεν λειτουργεί ως ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας, τι να την κάνεις την "αριστεία" του προτύπου; Αυτό είναι που επισημαίνω ως αντίφαση.

12
Δεν μπορεί δηλ, οι γονείς να είναι από την μια αδιάφοροι και από την άλλη να σπρώχνουν τα παιδιά τους στα πρότυπα σχολεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια οικογένεια. Και όχι, δεν είναι για να κάνουν επίδειξη στους γύρω τους. Ο εχθρός δεν είναι αόρατος. Είναι η πολιτική της χώρας για την εκπαίδευση. Από εκεί ξεκινούν και καταλήγουν όλα.

(...)

Γιατί ζητούν τόσοι γονείς τα πρότυπα, ενώ έχουν ακριβώς τα ίδια βιβλία και το ίδιο πρόγραμμα σπουδών; Επειδή σήμερα η μόρφωση δεν σχετίζεται με την κοινωνική κινητικότητα, το αφήγημα αυτό έχει καταρρεύσει. Μορφωμένοι νέοι εργάζονται επισφαλώς, πτυχία συσσωρεύονται χωρίς αντίκρισμα, η κοινωνική πρόοδος έχει πάψει να είναι συνάρτηση της εκπαίδευσης. Το πρότυπο λειτουργεί, σε αυτή την περίπτωση, ως υποκατάστατο της χαμένης αξιοκρατίας. Εφόσον το πανεπιστήμιο δεν αρκεί πια για κοινωνική άνοδο, η αριστεία πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα και να πιστοποιείται από δομές που θεωρούνται ανεξάρτητες από την "γενική μετριότητα".

Θα μου επιτρέψετε να διακρίνω μια θεμελιώδη αντίφαση στα παραπάνω. Αν θεωρήσουμε ότι η γνώση και η επιστήμη δεν αρκούν πια για να υπάρξει κοινωνική κινητικότητα, και αν οι γονείς δεν το κάνουν για το "pool-moor" στον περίγυρο, τότε ποιος ο λόγος να αναζητούν μετά μανίας την "αριστεία" σε "δομές ανεξάρτητες από τη γενική μετριότητα"; Ή, τουλάχιστον, ως αντίφαση το αντιλαμβάνομαι εγώ. Αν κάνω λάθος, παρακαλώ εξηγήστε μου περαιτέρω.

Πάντως, μια περιδιάβαση στο πλέον τοξικό ΜΚΔ, το τραμπικής νοοτροπίας -ανεξάρτητα από το αν το αφεντικό του τα έσπασε με τον Τραμπ στη μοιρασιά- Χ, θα σας δείξει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για τη στάση της κυνωνίας (sic) απέναντι στη γνώση και τη μόρφωση. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (και όχι μόνο) θεωρείται κοιτίδα "ελαττωματικών ιδεών" -για να θυμηθούμε και μια ψυχή...-, και ανεφάρμοστης θεωρητικολογίας, και ως μέτρο εξυγίανσης προτείνεται η περικοπή κατά 80% των εισακτέων, το κλείσιμο της συντριπτικής πλειονότητας των τμημάτων και, εν τέλει, της μετατροπής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε φάμπρικα όσων απαιτεί η αγορά. Α, και με το αζημίωτο βεβαίως: τα "δωρεάν ΑΕΙ" θα πρέπει να καταργηθούν (https://www.capital.gr/arthra/3923033/giati-dorean-aei/).

13
Επόμενο είναι, γιατί έχουν απογοητευτεί από την αδιαφορία της δημοκρατίας για τα προβλήματά τους, αισθάνονται αδύναμοι να αλλάξουν τις τύχες τους και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε κάποιον ισχυρό με την ψευδαίσθηση ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό.

Αποτυχία των θεσμών είναι, συμπεριλαμβανομένης -αν όχι προεξάρχουσας- και της εκπαίδευσης. Που θα όφειλε συστηματικά και με συνέπεια να (απο)δεικνύει στη νεολαία το μάταιο αυτής της ψευδαίσθησης. Ο "κάποιος ισχυρός", όχι μόνο κάτι διαφορετικό δεν θα κάνει, αλλά θα το κάνει ακόμα πιο αυταρχικά: θα μετατρέψει σε κανονικότητα τη ματαίωση των προσδοκιών. Κοινώς, "σκάσε και άκου, εγώ ο ιλλουμινάτος θα καθορίσω ποιος θα είναι ο ρόλος σου στον κοινωνικό καταμερισμό της εργασίας, αυτά μπορείς να έχεις -κι άμα σ' αρέσουν".

14
Εδώ μας έρχονται στο λύκειο ήδη μπασμένα τα μικρά στις χρυσαυγίτικες οργανώσεις, τι συζητάμε τώρα...

Σε έρευνα που διενήργησε το ΕΚΚΕ -Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, μην πάει το μυαλό των μπούμερς σε κάτι άλλο- σε συνεργασία με το Friedrich Ebert Stiftung, προέκυψαν κάποια άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα, ιδέ σελ. 38:
https://library.fes.de/pdf-files/bueros/athen/21825.pdf

Το 31% θεωρεί ότι "θα πρέπει να έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη που δεν θα ασχολείται με το κοινοβούλιο και τις εκλογές", και το 14,4% ότι "υπό ορισμένες συνθήκες, η δικτατορία είναι καλύτερη μορφή διακυβέρνησης από τη δημοκρατία".

Ο ορμπανοερντογανισμός ante portas.

Σελίδες: 123 ... 52

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32916
  • Τελευταία: Katerina25
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1185298
  • Σύνολο θεμάτων: 19493
  • Σε σύνδεση σήμερα: 699
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 17
Επισκέπτες: 693
Σύνολο: 710

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 1.061 δευτερόλεπτα. 31 ερωτήματα.