0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
νομίζοντες ὀκνήσειν μίαν ἑκάστην τῶν πόλεων ἀπεχθάνεσθαι ἅμα ἑαυτοῖς τε καὶ βασιλεῖ : το μίαν ἑκάστην μπορεί να συνταχθεί όλο μαζί ως υποκείμενο του ὀκνήσειν; Δεν μου ταιριάζει το μίαν υποκείμενο και το ἑκάστην κατηγορηματικός, αλλά ούτε και το ἑκάστην υποκείμενο και το μίαν επιθετικός.
Το ἀπεχθάνομαι παθητική διάθεση δεν έχει; Επομένως, οι δοτικές είναι του ενεργούντος προσώπου; Το LSJ γράφει ότι συντάσσεται με δοτική προσώπου και μεταφράζει to be or become hateful to one, incur his hate, μετάφραση από την οποία δεν προκύπτει ότι η δοτική είναι του ενεργούντος προσώπου. Αν όμως το ρήμα είναι παθητικό, γιατί να μην είναι ενεργούντος προσώπου;
ὁ μέντοι Ἀρκὰς Λυκομήδης καὶ τοῦτο ἔλεγεν: για το Ἀρκὰς είδα ότι χρησιμοποιείται και ως ουσιαστικό και ως επίθετο. Οπότε εδώ μπορούμε να το θεωρήσουμε επίθετο και να το χαρακτηρίσουμε επιθετικό προσδιορισμό; Αν όμως είναι ουσιαστικό, θα πρέπει να θεωρηθεί το Λυκομήδης επεξήγηση, αφού σύμφωνα με το σχολικό Συντακτικό στο ὁ βασιλεὺς Ἀλέξανδρος το κύριο όνομα είναι επεξήγηση (γιατί λαμβάνεται υπ’ όψιν το εξωτερικό κριτήριο από το γενικό στο ειδικό).
οἱ μὲν Θηβαῖοι ὀμνύναι ταῦτα ἐκέλευον … οἱ δὲ ἀπὸ τῶν πόλεων ἀπεκρίναντο: το υποκείμενο του ἀπεκρίναντο νομίζω ότι είναι όλο το οἱ δὲ ἀπὸ τῶν πόλεων και όχι μόνο το οἱ δέ, και για να υπάρχει αναλογία με το οἱ μὲν Θηβαῖοι, αλλά και γιατί το ἀπὸ τῶν πόλεων δεν έχει θέση από μόνο του ως εμπρόθετος στην πρόταση. Συμφωνείτε;
καὶ ὁ Πέρσης ὁ φέρων τὰ γράμματα δείξας τὴν βασιλέως σφραγῖδα: η γενική υποκειμενική ή κτητική;
μεγίστων παιδευμάτων ἀπείρως ἔχουσι: αυτήν την πρόταση την έχω χρόνια στις ασκήσεις μου για αναγνώριση πλαγίων πτώσεων ως ονοματικών και ως επιρρηματικών προσδιορισμών και αναγνώριζα το παιδευμάτων ως γενική της αναφοράς που εξαρτάται από το επίρρημα άπείρως, το οποίο συνοδεύει το ρήμα ἔχουσι. Και φαίνεται ότι, όταν το συμπεριέλαβα στις ασκήσεις, είχα στο μυαλό μου την περίπτωση γενικής της αναφοράς από επιρρήματα που συνοδεύουν συγκεκριμένα ρήματα. Τώρα όμως που το έκανα πάλι, σκέφτηκα γιατί το παιδευμάτων να μην εξαρτάται από το ἀπείρως ως γενική αντικειμενική; Μήπως και τα επιρρήματα από τα οποία εξαρτάται η γενική της αναφοράς είναι πολύ συγκεκριμένα, καλῶς, κακῶς, εὖ, ὅπως, ὡς, πῶς;