0 μέλη και 11 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
apri, στο παράδειγμα που παρέθεσες νόμιζα ότι το θάνατος είναι το υποκείμενο και το γενέσθαι το κατηγορούμενο (ο θάνατος της πόλης είναι η ερήμωσή της) και η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι δικό μου λάθος, γιατί εκ των υστέρων είδα ότι αυτή η πρόταση που θυμόμουν από τον Γρηγορόπουλο συντάσσεται και εκεί όπως λέτε εσείς, δηλαδή με το γενέσθαι ως υποκείμενο. Δεν το είχα συγκρατήσει σωστά όμως, γιατί απλούστατα δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί να μην ισχύει το αντίστροφο. Προσπαθώ τώρα να το καταλάβω διαβάζοντας αυτά που γράψατε εσύ και o Sali και τα παραδείγματα που παρέθεσε ο Sali. Αλλά ακόμη δεν το έχω εμπεδώσει, θα τα κοιτάξω και αύριο με καθαρό κεφάλι και ίσως ζητήσω πάλι την βοήθειά σας.
Τέλος πάντων, αφού μου υπενθυμίσατε και μου ξεκαθαρίσατε ότι ένα άναρθρο απαρέμφατο μπορεί να είναι υποκείμενο σε προσωπικό ρήμα, επαναλαμβάνω την αρχική μου ερώτηση: στις περιπτώσεις με την δοτική ηθική μπορούμε να θεωρήσουμε το ειμί προσωπικό και το απαρέμφατο υποκείμενο, ώστε να ισχύει η δομή που πρότεινες [ρήμα-----δοτική ηθική+κατηγορηματικός προσδιορισμός (επίθετο/μετοχή) ----υποκείμενο (όνομα/απαρέμφατο)] και παράλληλα να μπορούμε να μεταφράσουμε το ρήμα ως υπαρκτικό;
Υπάρχει και κάτι που μου διαφεύγει σχετικά με την ταυτοπροσωπία που ανέφερε η apri στην πρόταση πόλεώς ἐστι θάνατος ἀνάστατον γενέσθαι: όταν το υποκείμενο του ρήματος είναι απαρέμφατο και το υποκείμενο του απαρεμφάτου είναι κάποιο όνομα (την πόλιν εδώ) δεν έχουμε ετεροπροσωπία;
Το εκών είναι επιρρηματικό κατηγορούμενο του τρόπου στο ουδείς. Για ποιο απαρέμφατο ρωτάς;
Νομίζω ότι γίνεται, εγώ τουλάχιστον στην συγκεκριμένη πρόταση πάντα θεωρούσα το εκών επιρρηματικό κατηγορούμενο. Αλλά περίμενε να το δεί και η apri ή ο Sali. Για ποιο είναι μιλάς, αφού εστί έγραψες;
Και τώρα που το ξανασκέφτομαι έχει λογική να υπάρχει ταυτόχρονα κανονικό κατηγορούμενο και επιρρηματικό, γιατί το ένα δηλώνει μια ιδιότητα του υποκειμένου, ενώ το άλλο προσδιορίζει επιρρηματικά το ρήμα, αλλά τίθεται στην πτώση του υποκειμένου.
Δηλαδή γίνεται να έχουμε κατηγορούμενο κ επιρρηματικό κτγ μαζί;
Και μία ακόμα πρόταση λέει: δυσμορφος ειην μαλλον η παρα καλος κακος. Ποια είναι η ακριβής σύνταξη μετα το διαζευκτικό;