Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - apri

Σελίδες: 123 ... 576
1
Μόνο που δεν υπάρχουν μόνο οι φαντασιόπληκτοι, ξέρεις. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι που παρακολουθούν αυτούς που φαντασιώνονται κι αυτούς που έχουν μανία καταδίωξης από αυτούς.


2
Η εξέλιξη και η πρόοδος δεν επιτυγχάνονται πάντοτε με την αυτοσυγκράτηση και τον μειλίχιο λόγο. Κάποιες φορές απαιτούν ωμές διατυπώσεις, αιχμηρές λέξεις και καταγγελτική διάθεση. Ο Μαρξ, για παράδειγμα, άσκησε δριμεία κριτική στους μεγαλοαστούς αποκαλώντας τους στυγνούς εκμεταλλευτές. Δεν έπρεπε να τους δυσαρεστήσει; Ο Κοπέρνικος με τη θεωρία του για το ηλιοκεντρικό σύστημα, απογοήτευσε όσους γοητεύονταν από την ιδέα ότι ο άνθρωπος αποτελεί τη κεντρομόλο δύναμη του σύμπαντος. Έπρεπε να τους αφήσει να αιθεροβατούν;

Μα, δεν μιλάμε για την ελευθερία να καταγγέλλει κανείς κακώς κείμενα (κοινωνική εκμετάλλευση, αφορισμούς Εκκλησίας, επιστημονικό δογματισμό) ή παρωχημένες θεωρίες, αλλά για το λογικό άλμα να απορρίπτονται ολόκληροι οι θεσμοί και να στιγματίζονται όσοι τους εγκρίνουν ως οπισθοδρομικοί που οφείλουν να υφίστανται την παραχάραξη των ιδεών τους.

Δηλαδή, επειδή οι μεγαλοαστοί ήταν εκμεταλλευτές, δεν απορρίπτεις όλη την υπόλοιπη κοινωνία.
Επειδή η επίσημη Εκκλησία αφόρισε, δεν απορρίπτεις όλο το σώμα της και τη θρησκεία μαζί.
Επειδή κάποιοι απέρριψαν επαναστατικές επιστημονικές θεωρίες, δεν απορρίπτεις όλους τους επιστήμονες και την επιστήμη μαζί.
Είναι λογικά άλματα.

Και κάπως έτσι, δια των λογικών αλμάτων, φτάνουμε τελικά στο σημείο να μην εγκρίνουν κάποιοι και καμιά πολιτιστική ταυτότητα.

Γιατί Έλληνες δεν θέλουν να λέγονται, επειδή παραπέμπει στην αρχαιοελληνική παράδοση και τους θυμίζει μόνο τους αρχαιολάτρες, αλλά όχι τους ίδιους τους προγόνους τους και τις ιδέες τους.

Γραικοί δεν μπορεί να είναι, γιατί είναι όρος με συναφές περιεχόμενο που προτιμούσαν οι Ρωμαίοι.

Και Ρωμιοί επίσης δεν μπορεί να είναι, αφού δεν βρίσκουν κανένα σημείο ταύτισης -ούτε καν αυτό της έμμεσης επίδρασης- με τους χριστιανούς ορθοδόξους, αλλά αντιθέτως τους απορρίπτουν συλλήβδην ως φονταμενταλιστές.
Και στο Βυζάντιο οι Ρωμιοί και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το μιλλέτ των Ρωμιών μόνο χριστιανοί ορθόδοξοι ήταν (αλλά διαφόρων εθνοτήτων, μεταξύ των οποίων ήταν και Έλληνες). Σ' αυτό το μιλλέτ έκοβε βόλτες και ο Κοσμάς Αιτωλός, σ' αυτό και ο Ρήγας Φεραίος που μιλούσε για σταυρούς και ανέμιζε σημαίες με αρχαιοελληνικά (ρόπαλο Ηρακλη) και χριστιανικά σύμβολα (τρεις σταυροί).

Άρα, τι μένει από τη συνεχή γενίκευση και απόρριψη;
Η αδυναμία ένταξης σε κάποια πολιτιστική κοινότητα και η ανυπαρξία πολιτιστικής ταυτότητας. Λογικό αδιέξοδο και απομονωτισμός.

3
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Μαΐου 01, 2025, 10:16:46 pm »
Υπάρχει στον Smyth, στην άμεση αυτοπάθεια το  καθ᾽ ἑαυτοὺς βουλευσάμενοι τὰ ὅπλα παρέδοσαν καὶ σφᾶς αὐτούς , αλλά δεν είναι σαφές αν ο  Smyth δίνει το παράδειγμα ως άμεση αυτοπάθεια για το σφᾶς αὐτούς, το οποίο αναφέρεται στο υποκείμενο του παρέδοσαν, ή και για το  καθ᾽ ἑαυτοὺς ως αναφερόμενο στο υποκείμενο του βουλευσάμενοι.


Και τα δυο δείχνουν άμεση αυτοπάθεια για τους λόγους που λες.

Δες κι αυτό που αναφέρει η Πύλη στην άμεση αυτοπάθεια:
ΘΟΥΚ 2.65.1 ἐπειρᾶτο τοὺς Ἀθηναίους τῆς τε ἐς αὑτὸν ὀργῆς παραλύειν καὶ ἀπὸ τῶν παρόντων δεινῶν ἀπάγειν τὴν γνώμην
=προσπαθούσε (ο Περικλής) και την οργή των Αθηναίων εναντίον του να εξασθενίσει και να απομακρύνει τη σκέψη τους από τις τωρινές συμφορές.

Το "αυτόν" δηλώνει άμεση αυτοπάθεια σε σχέση με το υποκείμενο του απαρεμφάτου που είναι το ίδιο με αυτό του ρήματος (Περικλής)

Και πρόσεξε σε αντικαταβολή αυτήν την πρόταση που αναφέρει ο Smyth στην έμμεση αυτοπάθεια:
Ὀρέστης ἔπεισεν Ἀθηναίους ἑαυτὸν κατάγειν
(=Orestes persuaded the Athenians to restore him)

Το "εαυτόν" δεν ταυτίζεται με το υποκείμενο (Αθηναίους) της απαρεμφατικής φράσης στην οποία ανήκει, αλλά με το υποκείμενο του ρήματος.
Εξ ου και έμμεση η αυτοπάθεια.


4
Είναι ελεύθερη μετάφραση.
Μπορείς να πεις και "σας δικαιολογώ να οργίζεσθε", αν προτιμάς.

Επίσης, είναι πιθανό το απαρέμφατο να είναι μην ήταν τελικό, αλλά του σκοπού. Δηλαδή, η περίφραση  μπορεί να είχε την έννοια "σας δίνω τη συγκατάθεση μου, για να οργίζεσθε".

5
Δεν είδα όμως να εκτοξεύει αντιχριστιανικό μένος ή να καλεί τους πιστούς να απεμπολήσουν τα ιδεώδη της θρησκεία τους.

Ούτε εγώ θεωρώ πως έχει μένος.
Θεωρώ ωστόσο ότι έχει αυτοπαγιδευτεί στη λογική αντίφαση "είμαι υπέρ της απεριόριστης ελευθερίας έκφρασης των κατά την κρίση μου φωτισμένων αλλά εναντίον της απεριόριστης ελευθερίας άλλων που θεωρώ σκοταδιστές". Και ίσως ναι, να περίμενε να επιβεβαιώσει μέσα από τη συζήτηση αυτό που κατά βάθος ξέρει πως δεν στέκει.

Διότι η θεωρία της απεριόριστης ελευθερίας έκφρασης μιας πεφωτισμένης δεσποτείας ανήκει στη φιλοσοφία της τυραννίας. Κάθε τύραννος θεωρεί ότι ο ίδιος είναι φωτισμένος και οι άλλοι ανίδεοι που οφείλουν να τον υφίστανται. Κι ο ζωγράφος της Πινακοθήκης πίστευε ότι ήταν φωτισμένος και ο βουλευτής που του έσπασε τα έργα.

Η θεωρία ότι η ελευθερία πρέπει να έχει κάποιους ελάχιστους ηθικούς φραγμούς χάριν του κοινωνικού συνόλου ανήκει στη σφαίρα της δημοκρατίας και του Διαφωτισμού.

Αυτή η μίνιμουμ αυτοθυσία για το καλό των άλλων ονομάστηκε τον 19ο αιώνα "αλτρουισμός" και έκτοτε θεωρήθηκε κοινωνική αρετή, όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί μετατρέπει τις ανθρώπινες σχέσεις από σχέσεις επιβολής του εκάστοτε ισχυρότερου σε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και ανεκτικότητας και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Ποτέ δεν νοήθηκε ως καταπίεση, παρά μόνο όποτε ξέφυγε από τα όρια του στοιχειώδους σεβασμού και πέρασε στην πλήρη κατάργηση της ατομικής έκφρασης. Δηλαδή, όποτε διαστράφηκε η έννοιά του, για να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι τυραννίας.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υποχρεωτικά θρήσκος, για να σέβεται την ανθρώπινη υπόσταση των άλλων είτε είναι θεοσεβούμενοι είτε όχι.
Είναι θέμα κυρίως ανθρωπιάς, αλτρουισμού και δημοκρατικότητας.
Και σεβασμός δεν σημαίνει "κλείνω τα αυτιά μου και λέγε ο,τι θες ελεύθερα, αλλά εγώ δεν θα απαντάω επί της ουσίας" ούτε "λέω ο,τι θέλω χωρίς να αναλαμβάνω καμία ευθύνη για το πώς νιώθεις".
Ελευθερία και ευθύνη είναι έννοιες αλληλένδετες.
Αυτά, αν θέλουμε να είμαστε άνθρωποι.

Και τα γράφω, γιατί ενώ ήταν το κεντρικό ζήτημα, υπήρξε μια επιμονή στο να κάνουμε άσχετους κύκλους. Γι' αυτό είπα κιόλας ότι βαρέθηκα από ένα σημείο και μετά. Και γι' αυτό δεν συνεχίζω. Απλώς, με παρακίνησε το μήνυμα σου να δώσω κάποιες διευκρινίσεις.



6
Ὑμῖν μὲν πολλὴν συγγνώμην ἔχω, ὦ ἄνδρες δικασταί, ἀκούουσι τοιούτων λόγων καὶ ἀναμιμνῃσκομένοις τῶν γεγενημένων, ὁμοίως ἅπασιν
ὀργίζεσθαι
: το απαρέμφατο είναι αντικείμενο στην περίφραση συγγνώμην ἕχω; Αν ναι, το συγγνώμην ἕχω τινί + απαρέμφατο σημαίνει "συμφωνώ με κάποιον να κάνει..."

Το LSJ δίνει τον εξής ορισμό:
συγγνώμην ἔχειν= judge kindly, excuse, pardon

Άρα, συγχωρώ, δικαιολογώ κάποιον που...

Η πρόθεση ἐν + δοτική μπορεί να δηλώνει ποσό; Δεν έχω βρει ποσό στις συντάξεις της πρόθεσης. Οπότε στο

δηλῶσαι δὲ περὶ τοῦ παντὸς ὡς οὐ ταχέως  αὐτοῖς βουλευτέον  εἴη, ἀλλ᾽ ἐν πλέονι σκεπτέον ο εμπρόθετος εκφράζει τρόπο;

Η φράση "ἐν πλέονι" είναι ελλειπτική. Εννοείται η λέξη "χρόνω".
Είναι ένας εμπρόθετος του χρόνου.

Δες κι αυτήν τη φράση που είναι παρόμοια, αλλά πλήρης:
Ἐν ὀλίγῳ χρόνῳ ἀποδίδονται ἀγρὸν Ἀντιφάνει.

7
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Μαΐου 01, 2025, 06:44:58 pm »
Ναι, η άμεση αυτοπάθεια αφορά το υποκείμενο της της πρότασης (clause) ή της φράσης (phrase/clause).

Βασικά, όταν τα ξένα συντακτικά χρησιμοποιούν τον όρο clause και για όλες τις εξαρτημένες φράσεις που έχουν ρηματικό τύπο (απαρεμφατικές, μετοχικές κλπ).

Στην πράξη λοιπόν, όταν η αυτοπαθής αντωνυμία ανήκει σε μια απαρεμφατική ή μετοχική φράση, κοιτάμε το υποκείμενό της, για να δούμε αν υπάρχει άμεση αυτοπάθεια.
Αν είναι η ίδια υποκείμενο αυτής της φράσης, κοιτάμε το υποκείμενο της πρότασης στην οποία είναι ενσωματωμένη, για να δούμε αν υπάρχει άμεση αυτοπάθεια.

Μπορείς να κοιτάξεις εδώ για τα αρχαία ελληνικά:
Πύλη Ελληνικής Γλώσσας
https://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/composition/page_019.html

Γραμματική Smyth
https://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0007%3Apart%3D4%3Achapter%3D41%3Asection%3D86

Kαι για τα Λατινικά εδώ:
Γραμματική Allen and Greenough
https://dcc.dickinson.edu/grammar/latin/reflexive-pronouns

Ψηφιακό Βοήθημα
https://www.study4exams.gr/latin/course/view.php?id=226

Κι εδώ που τα λέει αρκετά αναλυτικά
https://www.schooltime.gr/2017/02/15/sintaktiko-latinikon-autopatheia/


8
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Μαΐου 01, 2025, 01:34:32 pm »
Θεωρώ ότι είναι άμεση η αυτοπάθεια και στις δύο περιπτώσεις.
Στην πρώτη, γιατί αναφέρεται στο υποκείμενο της μετοχής από το οποίο εξαρτάται το viribus.
Στη δεύτερη, γιατί αναφέρεται στο εννοούμενο υποκείμενο του απαρεμφάτου που συμπληρώνει ως αντικείμενο.

9
Τις ψυχικές διαγνώσεις εσύ τις κάνεις που συστήνεις ψυχραιμία στον έναν και τον άλλον.
Εγώ είπα απλά τη γνώμη μου στους προβληματισμούς σου και σχολίασα τον τρόπο που επεξεργάζεσαι τα δεδομένα, για να καταλήξεις σε συμπεράσματα.

Και το θέμα σταματάει εκεί. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κύκλους.

10
Εσύ δεν θα άντεχες ποτέ να φταις για τίποτα, γιατί δεν μπορείς να το διαχειριστείς.

11
Θέλετε να μη μιλάμε να μην παραθέτουμε γεγονότα  με την αιτιολογία ότι θίγουν τη θεοσεβούμενη υπόσταση που 'χετε ως πιστοί.

Και μόνο αυτό δείχνει πόσο στερεότυπα σκέφτεσαι για τους άλλους.

Τέλος πάντων, ό,τι είχα να πω το είπα. Τα υπόλοιπα είναι απλή ανακύκλωση.

12
Γνώμη σου! Από μένα πάντα δεκτή κάθε γνώμη! ;)


Το θέμα δεν είναι να ακούς κάθε γνώμη, αλλά να την επεξεργάζεσαι, leon. Οι γνώμες δεν είναι τρένα που περνούν και φεύγουν, ενώ εμείς μένουμε στην αποβάθρα.

Τον Διαφωτισμό τον ακούς αλλά τον παραβλέπεις, τη θρησκεία την προσπερνάς με επιχειρήματα ad hominem για διάφορους εκπροσώπους της, την Ιστορία τη διαβάζεις επιφανειακά και αποσπασματικά και τη Λογική δεν τη λαμβάνεις καν υπ' όψιν, γιατί προτιμάς τα δόγματα.

Ξέρεις γιατί; Γιατί από όλες αυτές τις πλευρές εκπέμπεται το ίδιο μήνυμα, ότι η ελευθερία έκφρασης δεν μπορεί να είναι απεριόριστη, χωρίς κανέναν απολύτως ηθικό φραγμό και καμία ενσυναίσθηση, γιατί δημιουργεί συνθήκες τυραννίας όπου ο πιο ισχυρός είναι και ο πιο ασύδοτος.
Και ο πιο ισχυρός δεν είναι πάντα αυτός που θα προτιμούσες.

Δεν θέλεις να δεχθείς, όμως, αυτό το μήνυμα, γιατί θεωρείς καταπίεση το να περιοριστεί έστω και ελάχιστα το "εγώ" χάριν των άλλων.
Δεν είναι καταπίεση, όμως, είναι ανθρωπιά. Αυτό προσπαθώ να σου πω.

Μη νομίζεις, λοιπόν, ότι προβοκάρεις, τουλάχιστον εμένα, με χιλιοειπωμένα επιχειρήματα copy-paste. Βαρετά τα βρίσκω, γιατί δεν έχουν ίχνος πρωτοτυπίας και βαθιάς επεξεργασίας.
Τον εαυτό σου προβοκάρεις θυμίζοντάς του πόσο καταπιεσμένος αισθάνεται με όλα αυτά. Έτσι δεν πρόκειται να νιώσεις ελεύθερος ποτέ. Πάντα σκλάβος στα δεσμά σου θα είσαι.
Κι αυτό σου το λέω απολύτως καλοπροαίρετα, επειδή έχουμε ανταλλάξει και δύο κουβέντες εδώ μέσα.

13
Αν ήταν αλλιώτικη, θα είχε κάποιο ενδιαφέρον. Είναι απλά αντιφατική. 

14
Συνιστώ ψυχραιμία. Οι απόψεις μου ενόχλησαν, αλλά βλέπω τα γεγονότα ενοχλούν πολύ περισσότερο. ;D

Ψύχραιμη είμαι. Εσύ αυτοαναιρείσαι και δεν το καταλαβαίνεις καν.

Σελίδες: 123 ... 576

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182559
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 617
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 0
Επισκέπτες: 464
Σύνολο: 464

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.065 δευτερόλεπτα. 25 ερωτήματα.